петак, 23. јануар 2015.

Zajednička platform svih država regiona za kvalitetnu perspektivu budućnosti

Izvor: portal Kodex.me
Regionalna saradnja zemalja Balkana sa posebnim akcentom na regiona zapadnog Balkana, neophodan je uslov za snažnije reforme i demokratizaciju ali i povećanje kvaliteta i sigurnosti života svih građana i građanki ovih država. Tranzicioni procesi, nakon decenija društveno-političkih i ekonomskih nestabilnosti, oslabili su kapacitete svake zemlje pojedinačno u smislu konkurentnosti i spremnosti da se suoči sa globalnim izazovima. Stoga je prirodno da države koje dijele identične ekonomske, tržišne, kulturološke i istorijske pretpostavke, teže bliskijoj saradnji.
U svakom slučaju taj proces u narednom periodu neminovan je, pridruživanjem država regiona Evropskoj uniji i njihovom tržištu, bez postojanja granica i drugih podjela i ograničenja. Baš zato i jeste važno da umrežimo i uvežemo sve svoje potencijale ne bi li na velikom tržištu zemalja Evrope bili ozbiljan i konkurentan činilac. Osim toga, ta saradnja temeljiće se i na zajedničkom rješavanju bezbjedonosnih problema, odnosno suzbijanju organizovanog kriminala sa kojem do sada, pojedinačno, države nijesu uspjele da se obračunaju, što će biti dodatni podsticaj za dalje reformske procese u smislu priključenja EU i NATO savezu.

понедељак, 12. јануар 2015.

Borančić: Neutralnost ne dolazi u obzir, Crna Gora mora biti članica NATO

Predsjednik Mladih LP za portal Kodex.me o bezbjedonosnoj situaciji i člansvu Crne Gore u NATO savez u svijetlu aktuelnih pojava terorizma.
U svijetlu posljednjih terorističkih akcija militantnih ekstremistau Evropi, sve je jasnija potreba za globalnom mrežom sigurnosti i potreba za snažnijom saradnjom svih država u cilju zaštite bezbijednosti građana i građanki ali i javnog poretka koji ne smije počivati na strahu i nametanju atmosfere nesigurnosti.
Crna Gora je država koja se u bliskoj prošlosti suočavala sa takvim pojavama na svojoj teritoriji ili prijatnjama na teritoriji država regiona, a neke od posljedica takvih događanja osjećaju se i danas. Ako želimo potpunu sliku o poziciji naše države u smislu njene bezbijednosti i siggurnosti njenih građana, možemo se vratiti i cijeli vijek iza nas u kojem je Crna Gora bila pogodna meta za širok dijapazon militantnih ekstremizama i provociranje ratnih sukobljavanja.
U danasnjem, modernom, svijetu koji je sve brže postaje globalna država u kojoj smo svi zavisni jedni od drugih i dešavanja na jednom meridianu svoj odjek lako i brzno nađu na drugom kraju svijeta, naša država, samostalno, ne može imati realnu snagu da nama građanima obezbijedi visok nivo sigurnosti i osjećaj bezbijednosti. U tom smislu ideje o neutralnosti Crne Gore zvuče, bezmalo, utopistički i mogu biti interesnatne samo na nivou teorijske rasprave. Opravdavati takve zahjteve primjerima Švedske, Austrije ili Švajcarske koja tradiciju neutralnosti baštini od prvih vijekova ove ere ali posjeduje i neophodno prirodno i privredno bogatstvo, ekonomsku samostalnost i vojnu silu da konkuriše među svjetskim silama kao neutralan politički faktor.