среда, 29. јун 2016.

Bolest terorizma treba zajednički odgovor



Bolest terorizma ne odustaje od pokušaja da, gazeći preko života nevinih ljudi, uruši ono čega se oni najviše plaše- slobodan, srećan i napredan život građana evropskih prijestonica.

Tragični napad u Istanbulu samo je još jedan u nizu takvih. Nažalost, države neđe prave propuste a naša zajednička politika očigledno nije dovoljno jedinstvena u ovoj borbi. 36. mrtvih i 150 ranjenih ljudi koji su putovali na odmor ili na posao, najtragičniji su neuspjeh aktuelne anti-terorističke politike.


Jačanje međudržavnih veza, brži protok obavještajnih infromacija i snažnija saradnja bezbjedonosnih snaga i sistema pokazali su se, još ranije, kao ključni propusti. Neophodno je dakle raditi segmentirano na jačanju takvog globalnog sistema jer nacionalna država nema snage da se bori protiv međunarodne agresivne i ekstremističke mreže.

Istodobno, važno je da se ne dozvoli ono što militantni esktremisti i žele, suspendovanje sloboda građana i građanki, panika i strah. Jasnim insistiranjem na slobodi svakog čovjeka, vrijednostima multikulturalnosti i prihvatanja koje znače modernu civilizaciju, mora se pokazati da u našim društvima ima mjesta za sve. Jedino na taj način zatvorićemo vrata jačanju radikalnih pojedinaca unutar samih društava.

Odgovornost prema žrtvama, ali i sigurnom životu svakoga od nas, obavezuje nas da iskreno promovišemo takve vrijednosti, svako od nas pojedinačno u svojem okruženju a politike elite i društvene organizacije kroz svoje politike i svakodnevno djelovanje.


Za portal Kodex.me

Ammar Borančič,

Predsjednik Mladih Liberala Crne Gore


Нема коментара:

Постави коментар