среда, 3. август 2016.

Odgovaraće svako ko je spreman da prijeti drugima



Kodex.me: Kako komentarišeš sve učestalije prtijetnje preko društvenih mreža(poslednji slučaj prijetnje poslanicima Gegaj, Duković i Škrelja) i da li se one mogu sa virtuelnog prenijeti u realni svijet?
                                                        
Crnogorsko društvo nema razvijenu kulturu internet komunikacije pa se često portalii društvene mreže zloupotrebljavaju kao poligoni za sijanje mržnje, netrpeljivosti i agresije. Pojedinci koji to rade kasnije se, kada slučaj završi na sudu, obično izvinjavaju, kaju i mole za oproštaj što dovoljno govori o karakteru takvih prijetnji.  Anonimni profil omogućava pojedincima da iznesu ono za što nemaju kuraži da urade javno i stanu iza toga.

Lično sam bio meta svakakvih agresivnih prijetnji, pa čak i smrću, na društvenim mrežama i portalima, no nikada nijesam pridavao značaja takvom, socijalno marginalnom ponašanju.  Takve prijetnje najčešće su se odnosile na političko djelovanje ili identitetske teme.
Iako ne vjerujem da se takvo devijantno ponašanje može puno uticati na realana život, ipak je vrlo važno privesti pravdi one koji prijete i jasno staviti do znanja svakome ko je spreman da teroriše privatnost, miran i srećan život drugog čovjeka, da će za takvo ponašanje odgovarati pred zakonom.  
Vjerujem da će različiti programi koje sprovodi civilni sektor ali, sve više, i obrazovne ustanove koji pormovišu dijalog i borbu protiv jezika mržnje na internetu pomoći da mlađe generacije segementirano prevazilaze ovakve probleme.
Svakako, snažno osuđujem i u svoje lično i u ime crnogorskih liberala, posljednje prijetnje agresivnih nacionalista upućenje narodnih poslanicima Gegaju, Dukoviću i Škrelji zbog njihovog parlamentarnog djelovanja. Oni koji mrze i kojima je agresija i nasilje način djelovanja, nikada neće ni razumjeti vrijednost dijaloga, tolerancije, parlamentarizma i vladavine prava. Zato vladavina prava i pravna država moraju, konačno, pokazati što oni zapravo jesu i zaštiti slobodu svakog pojedinca.


Ammar Borančić,
Portparol Liberalne partije


Нема коментара:

Постави коментар