петак, 15. јул 2016.

Ekstemizam neće uništiti slobodno duštvo



Teroristički napadi na nevine civile, nažalost, postaju gotovo redovna pojava u Evropi i zaista se postavlja pitanje, koliko su građani sigurno na bilo kojem mjestu? Ono što je još važnije pitanje, jeste, kako zaštiti sigurnost građana i pružiti otpor terorizmu? Tragični napad u Nici pokazao je najveću opasnost terorizma, radikalizovani pojedinac ne mora biti dio terorističke mreže ili biti radikalizovan od strane militanata, što dodatno komplikuje pitanje rješavanja ovog gorućeg problema.

Čini mi se da prioritet država mora biti jača i brža saradnja u smislu razmjene operativnih podataka. Evopa definitivno treba centralnu, zajedničku, platformu preko koje se to može realizovati. U svemu tome od najvećeg je značaja ne militarizvati društvo i ne dopustiti da vanredno stanje postane redovno, ugrozivši time temelje slobodnih, liberalno-demokratskih država. Jačanje sistema sigurnosti ne smije „progutati“ slobodno društvo i slobodnog pojedinca kojeg će država konstantno nadzirati, kontrolisati i oduzimati bilo koju slobodu, a sve pod izgovorom brige o sigurnosti. Moramo razumijeti da radikalni militanti zapravo to i žele, da unište slobodan i srećan život, toleranciju i kulturu evropske civilizacije. Mislim da stalno zavođenje vanrednog stanja nije od velike pomoći. Nažalost, i desničarski ideolozi iz država Evrope idu na ruku takvim projekcijama u svojim iracionalnim i populističkim politikama.
Evropi ovo mora biti impuls za, konačno, zbližavanje. Jedno srce koje će kucati za sve države Evrope, jedna moćna evropska država-federacija, može biti dobar put ka rješenju.

Ammar Borančić,
Predsjednik  Mladih Liberala Crne Gore

Нема коментара:

Постави коментар