среда, 11. јун 2014.

Mladi Liberali na regionalnoj Konferenciji o upravljanju životnom sredinom

Predsjednik Mladih liberala Crne Gore i Mladih liberala Podgorice, Ammar Borančić i Nikola Obradović, učestvovali su danas na regionalnoj Konferenciji "Izazovi i iskustva u upravljanju životnom sredinom regiona" koju je u Podgorici organizovao OEBS i NVO Ekološki pokret "Ozon".

Na Konferenciji su govorili brojni stručnjaci, predstavnici ministarstva i ekoloških organizacija regiona koji su sa učesnicima podijelili iskustva usjednih država u kreiranju politika očuvanja životne sredine i oddrživog razvoja. Učesnicima se obratila i ambasadorka Janina Hrebickova, šefica misije OEBS-a u Podgorici.
Predsjednik Mladih liberala Ammar Borančić  kazao je da Crna Gora, iako, deklarativno ekološka država, suštinski ne radi ništa na poboljšanju kvaliteta upravljanja životnom sredinom, štaviše, prirodni resursi potpuno su urnisani, crnogorska obala nestaje a podmorije je zagađeno dok je život prostor trajno devastiran nelagalnom i stihijskom gradnjom.
Mi u LPCG smatramo, zato, da je neophodno posvetiti se održivom razvoju i u saradnji sa  lokalnim zajednicama,stručnjacima i građanstvom, odrediti jasne prioritete u cilju rješavanja ekološke krize u narednoj deceniji, isto tako, potrebno je mapirati ekološke crne tačke države i posvetiti se njihovom temeljnom saniranju, u konačnom, potrebno je usvojiti dugoročni plan održivog razvoja, odnosno razvoja ekonomije i privrede zemlje koji će biti komplementaran sa očuvanjem i mogućnošću brze obnove takvog zemljišta ili njegove okoline koja se koristi u svrhe ekonomskog progresa zarad očuvanja za buduće generacije. To je politika svakog zdravog i civilizovanog društva. U suprotnom, Crnogorci rizikuju da poput nekih latino-američkih država, postanu "prosjaci na zlatnom tronu", dnosno, da nas čeka neizvjesna budućnost gdje ćemo "sjedjeti na pepelu naših resursa".
Na kraju, moramo dati svoj maksimalni doprinos izgradnji ekološke svijesti i ekološke etike kod svih građana, koja danas više nije pitanje kulture građanina već njegove svijesti i savjesti, kazao je Borančić.

PR služba LPCG

Нема коментара:

Постави коментар