четвртак, 4. август 2011.

Beogradski Univerzitet u službi politike!


Veliki broj studenata iz Crne Gore studije završava u Beogradu, kao jednom od boljih univerzitetskih centara regiona!

Kao takav, smatramo da isti ima odgovornost više prema studentima i društvu u cjelini.

Međutim, potonje informacije o stanju na Univerzitetu su u najmanju ruku, začuđujuće, a za nas liberale, posebito mlade, predstavljaju jedan besramni antizakonski i antimoralni čin!

Citiramo potvrdu jednog studenta za medije – "Ako crnogorski državljanin prilikom upisa na državni univerzitet potpiše iskaz da je pripadnik srpske nacionalne manjine u Crnoj Gori, tretira se jednako kao student iz Srbije"

U suprotnom, taj momak ili đevojka, samo zbog svog drukčijeg osjećanja, bit će žestoko diskriminisani i prinuđeni plaćati duplo skuplje studije, ispite, smjestaj itd. Iako imaju isti pravni status!
Isto tako ne shvatamo zbog čega bi poreski obaveznici Srbije bili primorani da na ovaj način finansiraju strane državljane koji samo trenutno borave u toj zemlji!?

Ovaj čin predstavlja par exelans primjer kršenja ljudskih prava i sloboda, Ustava Srbije, deklaracije UN o pravima na obrazovanje i opštim ljudskim pravima, Evropski zakon o obrazovanju i svaki moralni kodeks slobodnog pojedinca!
Svako ima jednako pravo na obrazovanje, i svako, pod istim uslovima, mora imati jednaku startnu poziciju, bez obzira na ikakve osobenosti, posebito ako postoje apsolutno iste zakonske predispozicie (državljani CG).

Stoga, pozivamo Vladu CG da reaguje, Beogradski Univerzitet da prekine brukati svoje ime i sačuva ugled koji ima, a naše studente/kinje da ne podlegnu strašnoj zlopotrebi njihovog obrazovanja u dnevno-političe svrhe i podjele!

Liberalna Omladina CG

Нема коментара:

Постави коментар