понедељак, 11. март 2013.

Za Evropski Novi Zeland!


Kad sam se prije nekoliko godina kao student vraćao dnevnim vozom iz Beograda, sjedio sam u kupeu sa jednim starijim čovjekom. I kako to već obično biva, da bi se prekratilo dugo putovanje do Crne Gore, započeli smo razgovor. Taj čovjek mi je rekao da je oplovio svijet, da je bio kapetan, a ja sam mu rekao da sam student geologije. Pričao mi je svoje doživljaje, pričao mi je o dalekim zemljama, o okeanima, o svijetu, i na moje radoznalo pitanje koja je to strana zemlja na njega ostavila najjači utisak, odgovorio mi je – Novi Zeland.
„Novi Zeland? Zašto Novi Zeland?“, morah upitati nakon što dobih sasvim neočekivan odgovor.
„Zato što me je po geomorfologiji i po prirodnim ljepotama najviše podsjetio na Crnu Goru“, reče, i nastavi: „Ti si budući geolog, znaš šta je to geomorfologija.“
„Znam.“
Bio sam zatečen. Kako jedna tako daleka ostrvska zemlja „na kraju svijeta“ može nekome da liči na Crnu Goru? I zaista, čitajući i informišući se o Novom Zelandu, gledajući slike i razne emisije, sve više i više se oduševljavam tom zemljom i tražim sličnosti sa Crnom Gorom. A ima ih, nije da ih nema. A tamo gdje nema sličnosti, želio bih da ih bude.
Govorim o jednom uređenom sistemu, sistemu kakav Crna Gora nažalost nije. O jednoj dalekoj i geografski najizolovanijoj državi na svijetu, koja je ženama prva dala pravo glasa. Prva! Od svih država na svijetu! O državi koja, baš kao i Crna Gora, obiluje prirodnim ljepotama i zdravom prirodom. O zemlji karakteristične flore i faune, koju starosjedioci Maori nazivaju Aotearoa, ili u prevodu: „Zemlja dugog bijelog oblaka“, a koju čitav svijet nakon ekranizacije Tolkinove trilogije „Gospodar prstenova“ naziva i „Srednjom zemljom“, čudesnim izmišljenim svijetom. I to sve samo zato što je režiser Piter Džekson, inače rođeni Novozelanđanin, odlučio da iskoristi prirodne ljepote svoje zemlje za potrebe svojih filmova, i tvrdoglavo odlučio da sve filmove snima isključivo na Novom Zelandu. Upravo je prije nekoliko dana bila premijera prvog dijela njegovog novog filma „Hobit“, koji je urađen takođe po knjizi Džona Ronalda Rejela Tolkina. I svi željno iščekujemo da taj film stigne u crnogorske bioskope... ups, pardon, u crnogorski bioskop... onaj u onom tržnom centru u Podgorici, pošto ne znam koliko ih je, osim tog, „preteklo“ ili je još u „životu“ u Crnoj Gori.

U Nikšiću znam da nema nijedan. U stvari, ima jedan koji se ponaša ka’ spomenik i od kojeg se očekuje da vaskrsne, i jedna skoro otvorena improvizacija bioskopa u kojem će se „Hobit“ prikazivati taman onda kad i svi odbornici Demokratskog fronta u Nikšiću budu stojeći otpjevali sve četiri strofe državne himne. Bioskop Kino Kultura u Podgorici je sravnjen sa zemljom, baš kao i novozelandski grad Krajstčerč. Jedina je razlika što je Krajstčerč sravnio zemljotres, pa je tako taj grad ostao bez spomenika kulture i drugih istorijski važnih građevina, a Podgorica je ostala bez jednog od simbola grada, jer su na njega poslali bagere. Zemljotresi se ne mogu spriječiti, ali bageri mogu. Bageri su bili „elementarna nepogoda“ zbog koje je i Nikšić ostao bez zgrade pozorišta. Liberali su uvijek bili za to da se gradi i obnavlja, a ne da se ruši.
Ostaćemo dosljedni tome, i borićemo se da sve što je srušeno i zapostavljeno bude obnovljeno. Prvo moramo da dovedemo Evropu i svijet kod nas, pa tek onda da zakoračimo u Evropsku Uniju...
Mi koji nemamo gdje ni film da odgledamo, a koji se prikazuje u cijelom svijetu, ukoliko ne svratimo u tržni centar što ga je napravio lik kojeg ovih dana u Srbiji pozivaju na informativne razgovore u policijsku stanicu. Nije Crna Gora tamo neka zabit u Africi, uz dužno poštovanje svih afričkih zabiti, već stara evropska država, koja je postojala prije nego što je civilizacija zakoračila na Novi Zeland. Ništa taj Novi Zeland nije generalno gledano puno bogatiji od Crne Gore po prirodnim resursima u odnosu na broj stanovnika. Ništa vala! Šta više, svojom izolovanošću je prilično hendikepiran što se tiče robne razmjene i trgovine sa drugim zemljama. Mi smo geografski u Evropi vazda bili! Mi smo bogata zemlja, samo to još uvijek nijesmo shvatili.
Zašto je onda Novi Zeland toliko ispred nas? Možda zato što ga zbog izlovanosti nijesu pokušavali osvojiti? Zato što nije bilo ratova u njegovom okruženju? Možda. Ali to nam nije opravdanje. Zašto na Novi Zeland, koji je toliko daleko od bilo koje druge zemlje dolazi više turista nego u Crnu Goru? Možda će tamo turisti vidjeti ljepše prirodne ljepote nego u Crnoj Gori? Neće, garantujem da neće. A skuplje će ih koštati samo avionska karta do Novog Zelanda, nego što bi ih koštao čitav boravak u Crnoj Gori, pod uslovom, naravno, da putuju iz Evrope, a ne iz Australije.

Pretražujući internet, naišao sam na blog jednog čovjeka sa naših prostora koji se doselio na Novi Zeland prije nekih 6-7 godina, i tada kupio polovan automobil za 800 novozelandskih dolara. Pošto mu je taj auto postao neisplativ za dalje popravke, prodao ga je kao otpad za 300 dolara. Nakon što je prijavio državi da je auto prodat otpadu, stiglo mu je iznenađenje. Država mu je poslala ček sa sumom, kojom mu je vratila novac za neiskorišćena 3 mjeseca registracije automobila! Molim? Uređenost ove države najbolje ilustruje ovaj primjer. Zar ne bi bilo divno da i kod nas to funkcioniše na sličan način?

Novi Zeland ima praktično poluamatersku ligu u fudbalu, a profesionalnih fudbalera manje nego što čovjek ima prstiju na rukama. A dva puta je bio učesnik svjetskog prvenstva u fudbalu. Posljednji put 2010-e godine, gdje nije poražen nijednom i gdje je u grupi završio ispred jedne Italije! Zar to makar malo ne podsjeća na nas? Na nas „male“ koji ostvarujemo vrhunske sportske rezultate i u fudbalu, i u košarci, i u vaterpolu, i u rukometu... Nijedan sportski i ekonomski cilj ne smijemo smatrati nedostižnim. Moramo da shvatimo kako mi to možemo.
Radom, trudom, vjerom i junačkim srcem možemo sve. Moramo biti jedinstveni, i zajedno se boriti da naša Crna Gora bude sve bolja, i jača u svakom smislu. Ako dozvolimo da nam makar i jedan grad, poput Nikšića, vode ljudi koji bi lakše oformili cirkus nego vlast, onda nam je dobro i ovo đe smo. Možda će zvučati smiješno, ali smatram kako je moguće da Crna Gora dostigne Novi Zeland za vrlo kratko vrijeme. U svakom smislu, sem po broju ovaca, pošto ih na Novom Zelandu ima i previše.


piše: Luka Vučinić, predsjednik mladih liberala Nikšića

Нема коментара:

Постави коментар