четвртак, 16. октобар 2014.

Borančić: Vladavina prava je preduslov za društveni napredak

Izjava za portal kodex.me
Crna Gora prva je u redu država koje pregovaraju za ulazak u Evropsku uniju, određeni napredak Evropska komisija je prepoznala, ali dva najvažnija poglavlja 23 i 24 i dalje predstavljaju najveći izazov. Evropska komisija bi, ukoliko ne bude pomaka kada je riječ vladavini prava, mogla da aktivira takozvanu klauzulu o balansu za Crnu Goru što zapravo predstavlja "zamrzavanje" pregovaračkog procesa kada je riječ o ostalim poglavljima poglavlja. Dakle, ako je napredak u vladavini prava značajno umanjen, Komisija može, pošto je iscrpjela sve druge raspoložive mjere, da zaustavi pregovaranje za ostala poglavlja.
"Vladavina prava je preduslov za društveni napredak. Vladavina prava i snažnije reforme u toj oblasti najveći su problem sa kojim se crnogorski sistem susrijeće u procesu evro-integracija, što je ocjena i u ovogodišnjem Izvještaja EU o napretku naše drave, kaže za Kodex Ammar Borančić iz Liberalne partije.
On tvrdi da je Crna Gora kvalitetno usaglasila najveći dio pravnog sistema i zakonske regulative sa standardima naprednih demokratija Evropske Unije.
"No, najveći problem i dalje jeste implementacija takvih zakonskih rješenja, koja izgleda još uvijek nijesu zaživjela u praksi.
Ono što je neophodna pretpostavka za uspostavljanje i funkcionisanje takvog sistema jeste najprije politička volja onih struktura koje su odgovorne za kvalitet implementacije zakona i onih koji su odgovorni za sankcionisanje u slučaju nečinjenja. Druga bitna pretpotavka jeste profesionalizacija izvršnih organa i organa sudskog i tužilačkog sistema. Administracija zadužena za te oblasti, očigledno nije pokazla sposobnost da se nosi sa novim sistemom rada i da praktično uspostavi sistem vladavine prava u Crnoj Gori. Nedostatak stručnog znanja i profesionalne i građanske hrabrosti možda je i najveća prepreka u tom smisli", jasan je Borančić.
On kaže da će pravna država i država vladavine prava mjeriti svoja dostignuća isključivo djelotvornim kreiranjem društvenog ambijenta jednakosti pred zakonom, pravne sigurnosti svih građana koja će biti zagarantovana pred svakim sudom i tužilačkim organima i konačno svrsishodnim sankcijama koje će državu i društvo učinjeti sigurnim mjestom za život građanstva.
"Jedino na taj način, čini se, stvoriće se uslovi i za sveopšti društveni napredak i poboljšanje kvaliteta i standarda života u svim oblastima", zaključio je Borančić.

Нема коментара:

Постави коментар