понедељак, 12. јануар 2015.

Borančić: Neutralnost ne dolazi u obzir, Crna Gora mora biti članica NATO

Predsjednik Mladih LP za portal Kodex.me o bezbjedonosnoj situaciji i člansvu Crne Gore u NATO savez u svijetlu aktuelnih pojava terorizma.
U svijetlu posljednjih terorističkih akcija militantnih ekstremistau Evropi, sve je jasnija potreba za globalnom mrežom sigurnosti i potreba za snažnijom saradnjom svih država u cilju zaštite bezbijednosti građana i građanki ali i javnog poretka koji ne smije počivati na strahu i nametanju atmosfere nesigurnosti.
Crna Gora je država koja se u bliskoj prošlosti suočavala sa takvim pojavama na svojoj teritoriji ili prijatnjama na teritoriji država regiona, a neke od posljedica takvih događanja osjećaju se i danas. Ako želimo potpunu sliku o poziciji naše države u smislu njene bezbijednosti i siggurnosti njenih građana, možemo se vratiti i cijeli vijek iza nas u kojem je Crna Gora bila pogodna meta za širok dijapazon militantnih ekstremizama i provociranje ratnih sukobljavanja.
U danasnjem, modernom, svijetu koji je sve brže postaje globalna država u kojoj smo svi zavisni jedni od drugih i dešavanja na jednom meridianu svoj odjek lako i brzno nađu na drugom kraju svijeta, naša država, samostalno, ne može imati realnu snagu da nama građanima obezbijedi visok nivo sigurnosti i osjećaj bezbijednosti. U tom smislu ideje o neutralnosti Crne Gore zvuče, bezmalo, utopistički i mogu biti interesnatne samo na nivou teorijske rasprave. Opravdavati takve zahjteve primjerima Švedske, Austrije ili Švajcarske koja tradiciju neutralnosti baštini od prvih vijekova ove ere ali posjeduje i neophodno prirodno i privredno bogatstvo, ekonomsku samostalnost i vojnu silu da konkuriše među svjetskim silama kao neutralan politički faktor.

Ekonomski i finansijki položaj naše države nije pogodan za takvo nešto. Članstvom u NATO savez, Crna Gora može imati apsolutnu i sigurnu zaštitu kompletne svoje teritorije, vazdušne, morske i zemljane od strane najvećih sila svijeta i Evrope. Cijena takve zaštite bila bi simbolična u odnosu na naš BDP dok bi projekat formiranja samostalne crnogorske vojne sile koja bi mogla da obavlja minimum takvih zadatka, doveo našu državu u nezavidan ekonomski položaj a društvo osiromašio uz oapsnosti od pojava militarizma koji je podložan na prostorima Balkana.
Interesantno je napomenuti da je Crna Gora, simbolično, i bila začetnik mirovnih misija i međunarodne vojne saradnje, kada je 1897. godine, tada kao Kraljevina Crna Gora, poslala svoje mirovne trupe na Krit, te da je mjesto naše zemlje za stolom na kojem odlućuju svi narodi moderne Evrope i demokratskog svijeta.
Ammar Borančić, Liberalna partija Crne Gore

Нема коментара:

Постави коментар