петак, 23. јануар 2015.

Zajednička platform svih država regiona za kvalitetnu perspektivu budućnosti

Izvor: portal Kodex.me
Regionalna saradnja zemalja Balkana sa posebnim akcentom na regiona zapadnog Balkana, neophodan je uslov za snažnije reforme i demokratizaciju ali i povećanje kvaliteta i sigurnosti života svih građana i građanki ovih država. Tranzicioni procesi, nakon decenija društveno-političkih i ekonomskih nestabilnosti, oslabili su kapacitete svake zemlje pojedinačno u smislu konkurentnosti i spremnosti da se suoči sa globalnim izazovima. Stoga je prirodno da države koje dijele identične ekonomske, tržišne, kulturološke i istorijske pretpostavke, teže bliskijoj saradnji.
U svakom slučaju taj proces u narednom periodu neminovan je, pridruživanjem država regiona Evropskoj uniji i njihovom tržištu, bez postojanja granica i drugih podjela i ograničenja. Baš zato i jeste važno da umrežimo i uvežemo sve svoje potencijale ne bi li na velikom tržištu zemalja Evrope bili ozbiljan i konkurentan činilac. Osim toga, ta saradnja temeljiće se i na zajedničkom rješavanju bezbjedonosnih problema, odnosno suzbijanju organizovanog kriminala sa kojem do sada, pojedinačno, države nijesu uspjele da se obračunaju, što će biti dodatni podsticaj za dalje reformske procese u smislu priključenja EU i NATO savezu.

Ono što je od posebnog značaja jeste i razvijanje međusobnog dijaloga država regiona, čiji je izostanak prije samo dvije decenije doveo do stravičnih posljedica čije rezultate trpimo i danas. Svi zajedno moramo težiti da iz takvog dijaloga proistekne politika novog doba, politika perspektive Zapadnog Balkana 21. vijeka. U toj perspektivi, po uzoru na velike evropske demokratije, mi moramo ustanoviti zajednike vrijednosti, zajedničke istorijske istine i zajedničku razvojnu platformu koja će se temeljiti na prirodnim, privrednim i ekonomskim potencijalima koji su, ako budemo imali čvrstu regionalnu saradnju i pametnu strategiju održivog razvoja, neiscrpan izvor za stalni napredak životnog standarda balkanskih naroda. Stavljajući, zajedničkim dogovorm, sve aveti prošlosti tamo đe im je i mjesto, na smetlište istorije ili povjesnice, konačno moramo imati evropsku i liberalno-demokratsku perspektivu južnoslovenskih naroda.
Ammar Borančić,
Liberalna partija Crne Gore

Нема коментара:

Постави коментар