четвртак, 10. децембар 2015.

Regionalnu Deklaraciju ljudskih prava podržali i Mladi LPCG

Poštovani,
Građanska alijansa je povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava inicirala zajedničku Deklaraciju koju su potpisale stranačke organizacije mladih 12 političkih partija iz Crne Gore a koja tretira suštinska pitanja mladih u regionu sa posebnim akcentom na poštovanje ljudskih prava.
Građanska alijansa je, u saradnji sa partnerskim kancelarijama iz regiona je 2014 godine formirala regionalnu Mrežu podmladaka političkih partija koja ima za cilj da okupi strukture mladih u okviru partijskih organizacija oko univerzalnih demokratskih vrijednosti poput ljudskih prava, bez obzira na svoje političke ideologije i različita politička stanovišta. Ova Mreža ima za cilj da doprinese međusobnom povezivanju mladih u regionu, boljoj međusobnoj saradnji te pokretanju značajnih procesa koji su od suštinskog značaja za uspješnu buduću saradnju svih država Zapadnog Balkana.
Regionalna Deklaracija ljudskih prava
Mi, mladi Zapadnog Balkana, ujedinjeni u namjeri da doprinesemo uspostavljanju društava u kojima se poštuju ljudska prava i slobode.
Želimo da se nesmetano krećemo regionom Zapadnog Balkana i Evropom, kako bismo upoznali druge mlade i sa njima razmijenili iskustva, jer je to najbolji način da prevaziđemo sve probleme iz prošlosti i razumijemo perspektivu drugih.
Želimo da istaknemo važnost saradnje i komunikacije između institucija naših država, kao i da ukažemo na probleme čije bi rješavanje doprinijelo našem upoznavanju, boljem razumijevanju i uspostavljanju društva u kome želimo da živimo.
Želimo da:
1. Svako ima pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja.
2. Svako ima pravo na obrazovanje na svom jeziku i na priznanje diploma obrazovnih institucija u cijelom regionu.
3. Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvata i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi informacije i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice.
4. Svako ima pravo na slobodu kretanja i izbora stanovanja u granicama pojedine države. Svako ima pravo da napusti svaku zemlju, uključujući svoju vlastitu, i da se vrati u svoju zemlju.
5. Sve punoljetne osobe imaju pravo na sklapanje braka i zasnivanje porodice, bez ikakvih ograničenja u pogledu rase, državljanstva ili vjere. Osobe koje su sklopile brak su ravnopravne pri sklapanju i za vrijeme trajanja braka.
6. Svako ima pravo na slobodu vjeroispovijesti.
7. Svako ima pravo da traži i uživa u drugim zemljama azil od proganjanja.
8. Svako ima pravo na slobodnu komunikaciju i razmjenu informacija. U cilju uspješnog ostvarivanja komunikacije među građanima i građankama regiona, smatramo neophodnim uspostavljanje saradnje mobilnih mreža u svim zemljama Zapadnog Balkana.
9. Svako ima pravo, bez obzira na granice, na slobodan promet roba i usluga.
10. Svako ima pravo na slobodno uživanje kulture i kulturnih dobara koje uključuje i pravo na učešće u kulturnom životu.
Ivana Rešetar, predstavnica Asocijacije mladih Socijalističke narodne partije
Jelena Božović, predsjednica Kluba mladih Nove srpske demokratije
Nikola Bajčetić, predsjednik Mreže mladih Pokreta za promjene
Boris Pejović, koordinator Mladi Demosa
Vedad Kurpejović, predsjednik Foruma mladih Socijaldemokratske partije Crne Gore
Jovan Radović, predsjednik Foruma mladih Pozitivne Crne Gore
Marija Blagojević, koordinatorka Omladine socijaldemokrata
Sead Šahman, predsjednik Foruma mladih Bošnjačke stranke
Luka Rakčević, predsjednik Omladinski reformski pokret URA
Danilo Šaranović, predsjednik Mladih demokrata
Asllan Llunji, predsjednik Foruma mladih Force
Ammar Borančić, predsjednik Mladih libarala Crne Gore
Tanja Bakalbašić, predsjednica Mladih HGI
Edin Koljenović, koordinator programa Građanske alijanse

Нема коментара:

Постави коментар