понедељак, 01. децембар 2014.

Mladi Liberali i mladi Sutomora: Pokrenuti proces legalizacije prostitucije

Mladi Liberalne Partije Bara i NVO Mladi Sutomora organizovali su danas debatu na temu „Legalizacija prostitucije, pozitivni i negativni efekti“. Debata je organizovana povodom obilježavanja međunarodne neđelje borbe protiv HIV-a i Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Debatu su predvodili predsjednik Mladih Liberala Crne Gore Ammar Borančić, predsjednik NVO Mladi Sutomora Mitar Radonjić i predsjednik Mladih LP Bara Alen Erović.
Predstavnici ove dvije organizacije razgovarali su o pozitivnim ali i negativnim efektima koje legalizacija prostitucije može imati na društvo i njegov dalji razvoj i napredak. Oni su analizirali ovu problematiku iz više aspekata - ekonomskog, socijalnog, i medicinskog. Ono što je najvažniji zaključak jeste da bi osobe koje se bave seksualnim radom bile zakonski zaštićene od nasilja i diskriminacije. Najčešće su žrtve takvog nasilja žene koje trenutno nemaju nikakve mehanizme zaštite fizičkog i psihičkog integriteta. Drugi važan aspekt svega jeste obavezna zdravstvena zaštita koja bi se propisala osobama koje se bave seksualnim radom, odnosno obavezno testiranje na polno-prenosive bolesti i upotreba prezervativa. Posebna je važnost ovoga ako znamo da istraživanja nadležnih medicinskih institucija i NVO sektora pokazuju da se najveći dio tih osoba nikada nije testirao na HIV ili druge bolesti a vrlo često su prinuđene na pružanje usluga bez upotrebe prezervativa.
Predstavnici NVO Mladih Sutomora mišljenja su da bi uvođenje prostitucije u legalne tokove doprinijelo i snažnijem očuvanju porodice i porodičnih vrijednosti, jer bi se povećanjem vidiljivosti ovog problema smanjila prometnost korištenja takvih usluga.
Ono što je važno jeste i smanjenje kriminalnih aktivnosti i finansiranje kriminalnih radnji u čije tokove se trenutno slivaju finansije od ove djelatnosti. Legalizacijom će se takve finansije preusmjeriti u državne tokove, oporezivanje i s druge strane socijalnu i zdravstvenu zaštiti lica koje se bave tim poslom.
Mladi Liberali i Mladi Sutomora usaglasili su da je neophodno pokrenuti širu društvenu debatu na ovu temu u cilju doprinosa što kvalitetnijem zakonskom rješenju koje hitno mora regulisati oblast prostitucije odnosno seksualnog rada. Drugačije razmišljanje samo bi doprinijelo održavanju trenutne situacije koja nije usmjerena ka dugoročnom rješavanju ovog društvenog problema.
PR služba LPCG

Нема коментара:

Постави коментар