недеља, 07. децембар 2014.

Procesuiranje ratnih zločinaca važno za ozdravljenje društva

Liberalna partija snažno pozdravlja hapšenje i procesuiranje osumnjičenih za ratni zločin počinjen u Štrpcima 1993. godine. Poražavajuće je da su porodice nastradalih preko 10 godina morale da strijepe i žive u neizvjesnosti bez pravde za svoje najbliže koji su nastradali u zločinačkom piru samo zbog imena i prezimena. Uvjereni smo, međutim, da će VDT i nadležni organi u narednom periodu, a u saradnji sa državama regiona, aktivno nastaviti da rade na rasvjetljavanju onoga što se desilo u Štrpcima.
Sjećanje na ratni pohod na drevni grad Dubrovnik, još jednu sramnu epizodu novije crnogorske istorije, prilika je da pozovemo VDT-a da konačno pokrene istragu, procesuira odgovorne izvršitelje ali i nalogodavce sramotnog „rata za mir“ u kojem su Dubrovnik navodno štitili od samih Dubrovčana sa idejom da taj grad načine „starijim i ljepšim“.
Istovremeno, liberali su kao jedan od rijetkih glasova razuma u tadašnjem, opštem, ludilu i huškačkoj atmosferi, pjevali o slobodi i miru sa pjesmom „Sa Lovćena vila kliče, oprosti nam Dubrovniče“. Da bi se takav proceses uopšte pokrenuo a povjerenje između dva naroda se ponovo počelo graditi na zdravim osnovama, neophodno je da Crna Gora što hitnije raskrsti sa avetima svoje prošlosti i demistifikuje ulogu njenih građana i funkcionera u dešavanjima s početka 1990-ih. U suprotnom, svi ćemo ostati taoci mračnih umova i činjenja pojedinaca.
Liberalna partija smatra da je osnovna pretpostavka za postizanje takvih ciljeva, istorijske istine i pravde za žrtve ali i crnogorsku javnost i buduće generacije, jedino pokretanje procesa lustracije. Prijedlog Zakona o lustraciji LPCG je podnijela Skupštini Crne Gore još 2007. godine. Prijedlog ovog zakona još uvijek se nije našao na dnevnom redu Skupštine, a liberali nijesu dobili podšku, čak ni demokratskih, antiratnih snaga, za njegovo usvajanje, pa ni 25 godina nakon tih sramnih dešavanja.
PR služba Liberalne partije
Ammar Borančić

Нема коментара:

Постави коментар