петак, 12. децембар 2014.

Potrebna temeljna reforma sudskog i tužilačkog sistema

Za portal Kodex.me

Temelj modere i demokratske države jeste efikasna sudksa vlast i efikasan tužilački sistem koji će biti sposobni da svakom građaninu i građanki garantuju bezbijednost i integritet,  održavajuci stabilan ustavni i zakonski poredak u društvu. Crnogorsko sudstvo, nažalost, ne uživa povjerenje crnogorskih građana, odnosno, građanima ne uliva povjerenje o kojem sam govorio.

Izvještaj o radu sudova u Crnoj Gori, koji je bio predmet skupštinske rasprave, pokazao je, uprkos dugogodisnjim reformama, sve manjkavosti u ovoj oblasti. Neažurnost i neekonomičnost postupaka koji se vode i više decenija ali i brojnost takvih predmeta očigledan su pokazatelj takvog stanja. S druge strane, donešene presude predmet su stalnih proceduralnih nadgornjavanja različitih sudskih instance i nivoa. Takvo stanje zabrinjavajućim je ocijenila i Evropska komisija koja je zapazila veliki broj oborenih presuda u crnogorskom sudstvu. Na taj način Crna Gora dopsijeva i u vrh zemalja čiji građani u potrazi za pravnim lijekom stižu i do Suda u Satrazburu, što je poražavjući pokazatelj da crnogorsko sudstvo nije doraslo zadatku da pravni poredak održi funkcionalnim a sve u cilju zaštite integriteta i sigurnosti  građana.


Sve ovo samo su osnovni  problemi koji ukazuju na potrebu za dubljim i temeljnim reformama sudskog i tužilačkog sistema. Jedan od suštinskih razloga za opisano stanje, osim manjka profesionalizma i stručnog i praktičnog znanja jeste i nezavisnost  i samostalnost sudske vlasti.

Poslanik LPCG Andrija Popović govorio je na ranijem zasijedanju Skupštine Crne Gore o takvom problemu u samom vrhu sudskog sistema, Ustavnom sudu, koji je pretvoren u igralište za zadovoljenje interesa svih političkih grupacija u Crnoj Gori koje u takvom djelovanju protivnom svakom profesionalnom načelu, ali za račun jačanja sopstvenih političkih pozicija, podržavaju jedna drugu. Tako je poslanik crnogorskih liberala bio jedini glas protiv politikanskih kadrova u vrhovima sudske vlasti.

Ovo jeste pokazatelj da ni niži nivoi sudske vlasti ne mogu ostati imuni na političke uticaje, ma od koga oni dolazili. Suštinska je potreba, zato, pokrenuti process depolitizacije i profesionalizacije kadrova koji rukovode sudstvom, od samog vrha ove grane vlasti. U suprotnom, sve reforme i akcioni planovi ostaće mrtvo slovo na papiru koje, prosto, neće imati ko da sprovede niti za takvo što postoji plodan teren u aktuelnom sudskom sistemu vlasti.

Ammar Borančić
Liberalna partija Crne Gore

Нема коментара:

Постави коментар