четвртак, 19. март 2015.

Kriminogeni i devijantni pojedinci postaju oličenje društva



Sve vidljivije kriminalne aktivnosti i agresivnost takvih okršaja koji, praktično, postaju svakodnevnica definitivno mogu da nas zamisle kakvo društvo postajemo, odnosno, na kakvim temeljima uopšte naše društo i naša kultura počiva. Kriminogeni i devijantni pojedinci postaju oličenje društva i takvom trendu se niko ne suprotstavlja, čak ni oni kojima je to posao, prije svega MUP, tužilaštvo i sudovi. Sve to kreira ambijent u kojem se nijedan građanin ili građanka Crne Gore ne može osjećati sigurno, bezbijedno i udobno u svakodnevnici i na bilo kojem mjestu. Posljedice takvog stanja mogu biti nesagledive i zahtijevaju analizu stručnjaka, ali svakako da se to odražava na opšte mentalno zdravlje nacije, poslovnu produktivnost, slobodu misli i javnog manifestiovanja iste i tome slično, u nedogled.

Ono što posebno zabrinjava u svim takvim događajima jeste uzrast njihovih aktera koji je, čini se, iz dana u dan sve niži i sve češće su u pitanju i malodobna lica ili mlađi punoljetnici. Ovo nam može poslužiti i kao još jedan indikator nefukcionisanja pravnog sistema i sudske vlasti u smislu za da takva socijalno marginalna i devijantna ponašanja Zakon o prekršajnom postupku nudi vrlo kvaliteta rješenja, odnosno sankcije koju mogu biti vrlo značajne za zdrav razvoj devijantne ličnosti malodobnog pojedinca. S druge strane, dodatna anliza takvoh slučajeva pokazuje nam još jednu tragičnu statistiku, koja se slobodno može targetirati i u svim ostalim oblastima pravnog sistema, a to je izostanak kvalitetne a najčešće i bilo kakve prevencije koja je predviđena zakonima. Nemarnost ili nesposobnost javnih službi, socijalnih centara, policijskih ispotava, lokalnih sudova i tužilaštava da spriječe pojavu i širenje socijalnih devijacija i krivičnih radnji tragično je dokazana u posljednjih godinu dana.
Shvatajući sve ovo, ne možemo a da se ne zabrinemo za blisku budućnost našeg društva i države Crne Gore. Građani će svakako tražiti objašnjenje i odgovornost za ovakvu situaciju. Da li je ona plod dugogodišnjeg neprofesionalnog (ne)rada onih koje sam pomenuo ili je moža ovakvo stanje u društvu i kreiranje atmosfere straha među građanima čak i proukovani interes pojedinih struktura ostaje nam da vidimo. Vjerujem da će se, ako potraje status quo društveno-pravnog sistema, odgovor ubrzo i sam nametnuti, a naša dužnost jeste da opstajemo na principima građanske hrabrosti i solidarnosti zahtijevajući hitne reakcije i suzbijanje ovakvih pojava.

Ammar Borančić, Mladi liberali CG

kodex.me

Нема коментара:

Постави коментар