понедељак, 8. јун 2015.

Borančić: Članstvo u NATO je odbrambeni štit protiv radikalnog ekstremizma



Turbulenti događaji na međunarodnoj sceni nijesu mogli a da ne ostave značajan traga na naše, još uvijek politički i ideološki nesređeno, područije. Tim prije što je posljednja decenija obilježena procesom globalizacije koji je svako društvo i dražu učinio potpuno otvorenom i bliskom sa drugim društvima i državama. Pored svih pozitivnih posljedica koje donosi globalizacija svjetskog društva, ovih dana svjedočimo i njihovim masovnim zloupotrebama od strane socijalno marginalnih grupacija i ekstremnih, agresivnih pojedinaca. Posebno otežavajuća okolnost jeste i ekonomska nesigurnost na evropskom kontinentu ali izgleda i nedostatak jasno definisane društveno-političke platforme lidera modernog i demokratskog svijeta koja nudi izvjesnu budućnost.


Protekla tri dana u Budvi je držan peti 2BS to be secure forum koji je okupio vodeće regionalne, evropske i svijetke stručnjake u oblasti bezbijednosti, ekonomije, politike i geopolitike koji jesu razgovarali o izazovima vjerskog radikalizma koji postaje sve vidiljiviji na ovim prostorima, a sa posebnim osvrtom na ISIL. Ono što se nameće kao zaključak i što jeste najvažnije jeste apsolutno postojanje političke volje i profesionalne spremnosti svih država regiona da se zajedinički suoče sa ovim problemima. Isto tako, važno je shvatiti da, očigledno, ni svi mi zajedno nijesmo u ovom trenutku dovoljno spremni da se u temelju suočimo sa takvim pojavama, što zbog njihove složene prirode što zbog nedovoljno iskustva u borbi sa takvim neprijateljem. Takvo što možda i jeste najopasniji izazov za sve nas- kako snažno prevenirati pojavu radikalnih i ekstremnih ideja u društvu? Takav odgovor nije lako dati, ali znam da takav odgovor državne i službe bezbijednosti moraju imati i želim da vjerujem da imaju ne samo odgovor već i jasnu ofanzivnu strategiju.

Pozicija Crne Gore u ovom trenutku može se smatrati relativno povoljnom. Prepoznata kao društvo toolerancije, multukulturalnosti i utočište za sve različitosti, takav imidž Crne Gore značajan je za region. I ja lično vjerujem u takvu Crnu Goru i vjerujem da su svi politički i državni subjekti spremni da prevaziđu dnevno političke podjele i ujedine se oko takve ideje i zajedničke vizije takve Crne Gore.

Da li ćemo očuvati takav imidž, najveća odgovornost jeste na svima nama. Moramo već sada da primjetimo, identifikujemo i jasno označimo svako zametanje ekstremizma, fundamnetalizma i agresivne politike ma od koga ona dolazila. U tom procesu najvažnije je povjerenje jednih prema drugima i nepostojanje bilo kakvog jaza u bilo kojoj našoj različitosti. Vjerujem, isto tako, da smo svi mi u Crnoj Gori svoji na svome i činjenica jeste da su sve religije na ovim prostorima došle i prihvaćene sa strane, prožimajući različite istorijske epohe i uticaje kroz Crnogorski narod. Prihvatanjem takve činjenice, nastavljajući da gradimo građansko društvo, odbacujući socijalne marginalce na socijalnu marginu, očuvaćemo stabilnost svoje svakodnevnice.

Možda i najvažnija stvar u cijelom procesu jeste svrstavanje Crne Gore pod NATO zaštitni košobran, sa najmoćnijim demokratijama Evrope i svijeta. Očekujući gotovo sigurnu pozivnicu za članstvo u sjeverno-atlansku alijansu krajem ove godine, Crna Gora može računati na podršku najvećih sila u borbi protiv opasnog neprijatelja. Posebna važnost našeg NATO članstva jeste i zatvaranje bezbjedonosnog kruga regiona, koji je zajedno sa Hrvatskom, Albanijom, Grčkom, Turskom, Italijom i drugim zemljama balkanske i jadranske regije čine snažan odbrambeni štit svakom prodoru ekstremizma i agresivnog djelovanja radikalnih elemanata.

Ammar Borančič, LPCG

Kodex.me

Нема коментара:

Постави коментар