четвртак, 25. јун 2015.

Legalizacija kanabisa doprinosi smanjenju štete od zloupotreba droga


Danas u Baru pokrenuta je prva kampanja „Podrži, a ne kažnjavaj“, koja se u svijetu obilježava kao suprotnost tradicionalnom načinu obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, koji zastupa na prvom mjestu borbu protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Sa druge strane, kampanja „Podrži, a ne kažnjavaj“, prioritizuje zdravstvenu i socijalnu zaštitu korisnika psihoaktivnih supstanci, njihovih porodica i zajednica u kojima žive.  Na ovaj način, organizacijom aktivnosti u više gradova, Crna Gora se pridružila globalnoj kampanji, koja se organizuje već četvrta godina za redom. Akcija koju je pokrenuo NVO Juventas, a uz podršku Mladih Liberalne partije ima za cilj da podigne svijest o izazovima koje korišćenje droga predstavlja za naše društvo sa posebnom pažnjom na mlade ljude.
Predstavnici NVO Juventas razgovarali su tom prilikom sa članovima Mladih LP koji su analizirali stanje u ovoj oblasti u Baru, kao najvećem primorskom i lučkom gradu. Oni su ukazali na postojanje problema zloupotrebe droga među mladima, ali i neažurnost i neefikasnost politike nadležnih organa, zdravstvenih i organa javnog reda i mira. Poseban problem na koji su ukazali jeste i nizak nivo edukacije kroz školske i neformalne sisteme obrazovanja i nepostojanje zainteresovanosti i animiranosti mladih da se informišu o šteti koja nastaje zloupotrebom droga.
Ono što je posebno naglašeno jeste ideja i inicijativa Mladih Liberala i LPCG za legalizacijom marihuane u medicinske svrhe, ali i dekriminalizacijom upotebe kanabisa. Iskustva država EU, ali i zemalja regiona pokazala su pozitivne pomake nakon legalizacije medicinskog kanabisa i ohrabruje što je baš danas takva odluka donešena i u Hrvatskoj. Dodatno, sve to bi relaksiralo društvo i državni sistem koji bi demokrimalizovanjem kanabisa doprinio smanjenju zloupotreba ove biljke, od čijeg prometa trenutno profitiraju samo nezakoniti i sumnjivi krugovi u sivoj zoni društva i ekonomije. Prohibicija, odnosno zabrana, znači samo prolongiranje problema i njegovo ignorisanje koje će dodatno pospješiti zloupotrebe i jačanje kriminalne aktivnosti što u konačnom najviše košta mlade ljude.
NVO Juventas i Mladi Liberali nastaviće ovakve akcije i narednih dana u drugim gradovima Crne Gore dok će se u četvrtak 25. juna dan prije obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, simbolično održati centralni događaj i pres konferencija u Podgorici, sa porukom da je Crnoj Gori potrebno da se pridruži pokretima za stvaranje politike o drogama koje kao prioritet imaju zdravstvenu zaštitu i psiho-socijalnu podršku onima koji su najpogođeniji ovom problematikom.

Tijana Žegura, NVO Juventas                                  Ammar Borančić, Mladi liberali Crne Gore

Нема коментара:

Постави коментар