четвртак, 25. јун 2015.

Represija ne daje rezultate, potrebna podrška i razumijevanje



Danas u Podgorici akcijom Juventasa i Mladih Liberala završena je međunarodna kampanja “Podrži, ne kažnjavaj” koja se prvi put obilježava ove godine u Crnoj Goru na Međunarodni dan borbe protiv zloupotreba droga. Mladi LPCG i Juventas proteklih dana obilježili su ovu kampanju i u Baru, Bijelom Polju i Kotoru gdje su razgovarali sa mladima o izazovima zloupotreba droga u tim gradovima. Tim povodom, oni su danas održali i zajedničku konferenciju za medije.

Mladi u Crnoj Gori smatraju da je sistem podrške toj populaciji koja počinje da ekperimentiše sa psihoaktivnim supstancama nedovoljno razvijen, a da nivo stigme i diskriminacije utiče na povećanje broja zavisnika od droga, kazala je programska direktorica nevladine organizacije Juventas, Tijana Žegura.
Ona je rekla da će se tokom današnjeg i sjutrašnjeg dana u više od 150 gradova širom svijeta okupiti aktivisti kako bi se njihov glas čuo u okviru globalne kampanje “Pruži podršku, a ne kažnjavaj!”, čiji je cilj, kako je objasnila, poziv vladama da okončaju izuzetno skup i neproduktivan “Rat sa drogama”.

„Mladi smatraju da je nedovoljno razvijen sistem podrške mladim ljudima koji počinju da eksperimentišu sa psihoaktivnim supstancama u sve ranijem uzrastu, da su postojeći servisi veoma malo prilagođeni mladim ljudima, te da je nivo stigme i diskriminacije mladih ljudi koji traže pomoć izuzetno visok, što direktno utiče na opadanje onih koji se obraćaju institucijama sistema, odnosno na povećanje broja onih kojiimajusveveći problem sa zloupotrebom psihoaktivnih supstanci“, ukazala je Žegura.


Predsjednik Mladih Liberalne partije Crne Gore, Ammar Borančić, kazao je da su preporuke međunarodne kampanje „Podrži, a ne kažnjavaj!“ reforma politike borbe protiv zloupotrebe droga, u smislu ukidanja represije i prohibicije i usmjeravanja na smanjenje štete, zdravstvenu i socijalnu podršku, ali i legalizaciju ili dekriminalizaciju tzv. lakih droga i njihovih korisnika.

„Takva politika, u koju se ulažu ogromna sredstva, pokazala se nedjelotvornom i doprinosi dodatnoj maginalizaciji korisnika droga i ovog problema uopšte koji se samo jos dublje gura u sivu zonu“, smatra Borančić. LP, kako je naveo, pokušava nizom akcija i inicijtiva takav problem u Crnoj Gori pokrenuti sa „mrtve tačke“ ka reformama.

„Posebno izdvajamo inicijativu za legalizacijom medicinkog kanabisa odnosno opštom legalizacijom marihuane, kao i inicijativu podrške kornicima Kakaricke gore koju država ne podržava na bilo koji način iako je to jedina ustanova takvog tipa u državi ali i širem regionu“, ukazao je Borančić.



PR pres servis

PR služba Liberalne partije

Нема коментара:

Постави коментар