петак, 21. фебруар 2014.

Đurović: Za kvalitetne investicije najvažnija stabilnost

Članstvo Crne Gore u NATO savezu pored teritorijalne stabilnosti i bezbijednosti otvara i brojne druge prednosti i mogućnosti za zemlje članice, ocijenili su u Liberalnoj partiji LPCG.
Član Glavnog odbora Liberalne partije Luka Đurović kazao je da je bezbijednost samo jedna u nizu benificija koje jedna zemlja i njeni građani dobijaju ulaskom u Sjevernoatlanski savez.
“Dijapazon povoljnosti je širok, pomoć prilikom elementarnih nepogoda, humanitarna pomoć, naučna saradnja kroz NATO program. Naša država nema elementarne uslove da sve ovo obezbijedi sama, osim uz ogromna finansijska ulaganja koja su za zemlju kao sto je naša, apsurdna i neprihvatljiva. U pogledu ekonomskih prednosti, članstvo doprinosti stvaranju stabilnije političkog okruženja koje privlači više direktnih stranih,i što je važno, kvalitetnih investicija, sa posebnim akcentom na  pozitivne efekte u ekonomskim odnosima sa drugim članicama Alijanse, odnosno, ekonomski najsuperiornijim državama”, rekao je Đurović. 
NATO predstavlja i savez najbogatijih zemalja svijeta, što omogućava, ističe Đurović, brojne prednosti svakoj zemlji članici i njenim stanovnicima, posebno malim držuštvima kao što je Crna Gora. 
Članstvo je važan signal za strane investitore, time se ujedno pokazuje da je ta sredina bezbjedno okruzenje, da je zemlja stabilna i da se u nju može ulagati.
“Za investitore stabilnost je važnija od bilo kojeg drugog preduslova u jednoj ekonomiji. Kina nema Zapadni stil demokratije, ali postoji veliki priliv stranih investicija u toj zemlji. Razlog je sto veliki investitori vide Kinu kao stabilnu zemlju u kojoj kontinuitet postoji jos od otvaranja Kine prema stranim investitorima. Takav slučaj jeste i sa nekim državama bivšeg svojetskog bloka koje su, baš na taj način, danas vodeće države istočno-evropske ekonomije”, naglasio je on.
Prema njegovim riječima, Crna Gora se kroz narednu deceniju, kao mlada zemlja mora naporno dokazivati,  posebno na putu evroatlanskih integracija i reforme državne uprave. 
“To je posebno važno u regionu  Zapadnog Balkana đe su socijalni i politički nemir, čak i oružani sukobi, vrlo česte pojave. Stoga, naročito se moramo potruditi da se, prije svega, pokažemo i dokažemo kao zdrava i stabilna investiciona sredina koja mora biti konkuretna sa susjedima i državama EU. NATO je najpovoljnija i najsigurnija trasa za takvo putovanje”, zaključio je Đurović.


Luka Đurović - član GO LPCG i Mladih liberala Bara

Нема коментара:

Постави коментар